-Apam Gula Merah -

APAM GULA MERAH resepi ambik dari fotopages rinnchan. Sedap plak apam ni...lembut plak tu, bahan dan cara pun sempoi jer..definately akan masuk dlm favourite list maisya.

APAM GULA MERAH --> http://rinnchan.fotopages.com/?entry=1203422

Bahan-bahan:
3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
*Ketiga-tiga bahan di atas hendaklah dimasak, ditapis dan dibiar sejuk.

500gm tepung gandum
1 pkt (11gm) Yis Mauripan, dibancuh dengan 1 cwn air dan sedikit gula pasir

Cara-cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam sebuah mangkuk besar ( Bila dia naik taklah
melimpah2 nanti !!!)dan tuangkan bancuhan yis dan bancuhan gula. Gaul rata, seelok-eloknya menggunakan tangan.
3. Tutup bekas selama 1 jam. Dibiar adunan naik 3 kali ganda.
4. Sapu loyang pengukus dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan bancuhan tepung ke dlm loyang dan kukus selama 40minit.
6. Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang dan dipotong.
7. Sedap dimakan dengan kelapa parut muda yg digaul dgn sedikit garam.
Note:
Lepas cubaan pertama ni Maisya ada buat lagi apam ni beberapa kali tapi semua tak jadi! Tak tau pasal apa....rasanya masa first time buat tu ikut exactly macam resepi...yg buat lepas-lepas tu pun ikut betul-betul resepi jugak tapi dia jadik macam bantat/mampat....baru-baru ni cuba lagi utk yg keberapa kali ntah la...kali ni maisya kurangkan sukatan air sebab kalau ikut resepi ni adunan jadik cair sgt. Maisya bandingkan dengan resepi apam berkuah kat fotopages MaDiHa...bahan-bahan dah sama cuma sukatan air tu kurang dari yg ni dan jugak dia kata adunan tu sepatutnya lembik sikit je dari adunan cucur/cekodok. So maisya kurangkan 1 cawan air dari resepi ni...yis tu maisya tuangkan je terus ke dalam air gula yg dah disejukkan tu. So total penggunaan air dlm resepi ni just 3 cawan je...kali ni baru ok jadiknya.

Ulasan