Kek Batek
Adik Maisya selalu buat kek batek ni...Maisya pernah la jugak buat 2, 3 kali tapi selalu jadik agak keras....selalunya guna resepi yg cuma guna milo, serbuk koko, susu pekat, butter dan biskut merie. Kali ni cuba resepi yg ada guna telur plak. Kali ni outcome dia ok...tak le sekeras sebelum ni. Rasa dia pun tak berapa manis.
Kek Batek
1/2 buku(125g) butter
1/2 bungkus biskut marrie (patah 4)-satu bungkus tu 350g
1/4 hingga 1/2 tin susu pekat (ikut citarasa sendirik...nak manis macamana)
2 sudu besar serbuk koko
1 biji telur
-Gaul rata susu pekat, serbuk koko dan telur.
-Cairkan butter dan masukkan adunan tadi. Guna api yg perlahan.
-Kacau rata hingga keluar minyak dan adunan tak melekat di senduk/periuk.
-Tutup api dan masukkan biskut merie. Gaul rata.
-Isikan ke dalam loyang dan tekan-tekan hingga padat.
-Sejukkan di dalam peti ais.
-Potong-potong dan bolehlah makan....
------------------------------------------------------------------------------
Yang bawah ni gambar masa buat dolu-dolu...yg agak keras sikit hasilnya
Ulasan