Lepat Liat

Kononnya lepat liat ni popular di kawasan utara ni...tapi maisya rasa macam tak pernah makan or beli plak. Rasanya seakan-akan kuih koci sikit. Try buat ni sementara ada stok daun pisang kat rumah ni...tapi tak kemas lipatnya, ada yg terbocor masa kukus tu. Kena sapu minyak banyak sikit kat daun pisang tu sebab dia melekat kuat gak ...maisya calit sikit jer minyak, ingatkan ok. Maisya tak guna santan just guna air je utk adunan tu dan bubuh inti kelapa parut + garam.

LEPAT LIAT
recipe posted by ninoZ at FNR

3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan gula merah
secubit garam
daun pisang dipotong rectangular, dilayur n dilap bersih2

gula merah dimasak bersama gula pasir hingga larut.. tapis dan sejukkan
santan dipanaskan hingga mendidih..then masukkan gula pastu ketepikan bior sejuk sket
gaul campuran santan bersama tepung pulut n uli hingga rata
daun pisang disapukan sedikit minyak kemudian sendukkan bancuhan tepung secukupnya..
bungkus kemas..susun dlm kukusan n kukus hingga masak

Variasi:
kalau nak lagi sedap.. boleh letakkan inti kelapa parut+garam di tgh2 lepat liat
atau.. letak inti lemak [santan pekat dimasak dgn tepung beras n sedikit garam..kacau hingga sedikit kental] kemudian bungkus n kukus cam biasa..
ade jugak org yg buat lepat liat nih tak taruk santan langsung..just air gula n tepung aje


Ulasan