Monday, April 30, 2007

Apam Gula Merah

Kuih ni dah lama buat...tahun lepas kot tapi terlupa nak letak kat blog ni. Apam Gula Merah....asalnya resepi apam gula hangus Xette, malas nak buat gula hangus so bubuh air gula merah jer ganti...

APAM GULA MERAH
1 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
1/4 cawan gula kastor
1 biji telur
1 camt soda bikarbonat
1/4 cawan air
1/2 cawan air gula merah(1/2 cawan gula merah + air , dimasak hingga gula larut, tapis)

-Sediakan air gula merah, biar sejuk.
-Ayak tepung, susu dan soda sebanyak 2 kali.
-Pukul telur dan gula hingga kembang.
-Masukkan air.
-Tambah air gula merah dan tepung berselang-seli dan gaul sebati.
-Tuangkan ke dalam acuan yg sudah dilengser dengan minyak.
-Kukus hingga masak(15 minit)

Egg-Mayo Bun

Roti kali ni guna resepi HOTDOG&BURGER BUNS. Atas tu bubuh telur rebus + bawang besar + mayonis + daun sup + serbuk lada hitam, garam. Roti yg kat belakang tu roti kosong jer...Maisya belah 2 dan bubuh timun & sambal ikan bilis.

Homemade Kuey Teow

Dah lama teringin nak buat kuey teow sendiri tapi malas...last week buat jugak akhirnya. Dekat FNR ada resepi dari K.Noormasri tapi yang tu guna tepung high protein, boleh aja nak guna tepung gandum tapi sukatan air tu mesti lari sikit...tu yg malas tu. So Maisya try resepi yg ada di MyResipi. Ok jugaklah hasilnya cuma Maisya buat jadik agak lembut sebab pi gatai tangan tambah air...he..he..kena guna banyak tepung jagung masa roll tu sebab tak nak bagi dia melekat-lekat...memang bermandikan tepung haritu.

Homemade Kuey Toew.
oleh: umi_e
http://myresipi.com/top/detail/917

Bahan-bahan ( satu kilo )
350 tepung gandum
150gm tepung beras
1 biji putih telor
200 ml air
tepung ubi/tepung jagung secukupnya
minyak secukupnya
air untuk merebus
garam secukupnya

Cara-cara
-Satukan kedua jenis tepung,putih telur dan air ke dalam mangkuk adunan dan uli doh.

-Kemudian jerang air dalam periuk dan setelah air mendidih, masukkan sedikit minyak masak ke dalamnya)
-Setelah adunan siap, masak air dan letakkan sedikit minyak dan biarkan mendidih
-Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam mesin pasta pada no1 dan putar (makin banyak tepung maka akan lebih panjang kuey teownya)
-Putar adunan sehingga tepung nampak rata dan tukar tahap nipisnya dengan no besar (saya buat sehingga no4 atau no5)
-Setelah nipis taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat dan lakukan sehingga semua aduna habis diputar nipis
-Setelah semua adunan nipis, masukkan ke dalam pemotong mesin pasta yang bergigi besar (biasanya ada 2 saja - untuk mee dan untuk kuey teow)
-Terus memotong sehingga adunan habis
-Setelah air mendidih, rebus kuey teow sedikit2 atau muat tapisan-periuk
-Rebus sebentar sahaja atau sehingga kuey teow timbul - angkat dan toskan
-Letakkan kuey teow yang telah ditoskan ke dalam dulang/loyang dan tuangkan sedikit minyak dan gaul rata (buat semasa kuey teow sedang panas. Jika tidak kuew teow akan melekat antara satu dengan lain)
-Ulang proses tersebut sehingga kesemuanya habis dan sejukkan kuey teow sebelum disimpan atau digunakan

Apam Pandan

Teringin nak buat apam perasa pandan...nak buat apam puteri ayu tak boleh sebab tak de ovalette so modify apam gula hangus xette jadik apam pandan..bubuh santan dan jus daun pandan. Tapi tak terasa pandan sangat sebab guna sehelai je daun pandan(malas nak pi ambik kat depan rumah sebab masa buat tu dah malam)

Ni resepi yg dah diubah:

Apam Pandan
Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula kastor
1 biji telur
1 camt soda bikarbonat

Bahan B
3/4 cawan santan, blenderkan bersama beberapa helai daun pandan dan pewarna hijau.
1/2 cawan gula pasir

-Campur dan panaskan bahan B sekejap hingga gula larut. Sejukkan( suam pun ok)
-Ayak tepung dan soda sebanyak 2 kali.
-Pukul telur dan gula hingga kembang
-Tambah bahan B dan tepung berselang-seli dan gaul sebati.
-Tuangkan ke dalam acuan yg sudah dilengser dengan minyak.
-Kukus hingga masak(lebih kurang 15 minit)

Popia Basah


Kali kedua buat popia basah. Masa kali pertama dulu maisya guna sepenuhnya resepi k.Dewi, boleh tengok page ni utk resepi tu POPIA BASAH. Kali ni maisya gabungkan resepi k.Dewi dan jugak kat Maizana dari FNR. Nie resepi dari K.Maizana pulak...bolehlah pilih nak cuba yg mana satu. Tak banyak beza pun sebenarnya. Kali ni kulit dia agak tebal le plak..tak pe lah...habis jugak! Maisya tak taruh tauhu dalam inti tu sebab tak berapa suka.
POPIA BASAH
recipe posted by Maizana at FNR
A: KULIT POPIA

1kg tepung gandum
1 litre air
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil garam

Masukkan cuka makan dan garam kedalam air. Bancuh tepung di dalam bekas.. dan biarkan lebih kurang 1 jam. Gunakan tangan untuk membuat kulit popia.

B: BAHAN SOS

250 g lada kering, buang biji, rebus dan blend
200 g kurma (tanpa biji) atau ksimis hitam
Gula pasir/ perang secukup rasa (1/2 cawan), jika ingin rasa manis lebihkan sedikit.

Blend lada dan kurma berasingan. Masukkan dalam periuk.. masak dengan api perlahan hingga hamppir pekat. Masukkan gula dan masak lagi hinga betul2 pekat

Kacang tanah, disangai dan ditumbuk halus

C: BAHAN INTI

Kacang Panjang (hiris kecil2)
Taugeh
Kedua-duanya kacang panjang dan tauge dicelur dan ditoskan

Udang Kertas digaul dengan tepung jagung dan digoreng (deep frying) kemudian di cincang halus atau blend kasar.

Bawang merah dihiris nipis
Sedikit serbuk kunyit
Tahu di hancurkan
Sengkuang di hiris halus memanjang
Minyak untuk menumis
Sedikit garam

Panaskan minyak, masukkan bawang merah.. tumis hingga garing, masukkan tahu hancur dan akhir sekali masukkan sengkuang. Kacau sebentar dan toskan

CARA MENGHIDANG;
Sapukan kulit popia dengan sos.
Taburkan kacang tumbuk
Letakkan kacang panjang dan taugeh
Letakkan Sengkuang
Gulung seperti membuat kuih ketayap

Wednesday, April 25, 2007

Magnolia's Vanilla Cupcakes



Buat ni sebab nak habiskan buttercream dan piping gel lebihan dari deco cake last week. Design ikut suka hati jer. Cake tu guna resepi Magnolia's Cupcakes.

Magnolia's Vanilla Cupcake
Recipe courtesy Allysa Torey, More From Magnolia: Recipes from the World-Famous Bakery and Allysa Torey's Home Kitchen, Simon and Schuster, 2004

Ingredients
1 1/2 cups self-rising flour
1 1/4 cups all-purpose flour
1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened
2 cups sugar
4 large eggs, at room temperature
1 cup milk
1 teaspoon vanilla extract

Instructions
Preheat oven to 350 degrees F.
Line 2 (1/2 cup-12 capacity) muffin tins with cupcake papers.
In a small bowl, combine the flours. Set aside.
In a large bowl, on the medium speed of an electric mixer, cream the butter until
smooth. Add the sugar gradually and beat until fluffy, about 3 minutes. Add the
eggs, 1 at a time, beating well after each addition. Add the dry ingredients in 3
parts, alternating with the milk and vanilla. With each addition, beat until the
ingredients are incorporated but do not over beat. Using a rubber spatula, scrape
down the batter in the bowl to make sure the ingredients are well blended.

Jangan gelak tengok my 'papercups' ni...sebenarnya papercups tak de stok kat rumah so alas guna kertas minyak jer...kalau biar bogel tak best plak

Saturday, April 21, 2007

Happy Birthday Maryam





Ni dia kek utk birthday anak maisya...gambo atas kek tu gambar TOTORO ; anime yg dia suka tengok .. tapi tak berapa menjadik..nasib baik dia kenal jugak...he..he.....Piping gel tu maisya buat sendiri. Dalam dok research kat internet terjumpa plak resepi piping gel yg tak guna gelatine so try buat...dari segi rupa dia rasanya tak de beza kot dengan yg beli kat kedai tu ( tak pernah beli dan tengok pun piping gel tu sebenarnya ).. dari segi rasa mungkin lainlah, yg ni dia ada rasa masam tapi tak le sampai menjejaskan rasa kek tu coz guna pun sikit jer kan...apa rasa piping gel yg jual kat kedai tu ye? Kek tu guna butter cake resepi Bebop...resepi ada kat sini Moist Butter Cake

Nie resepi Piping Gel yg maisya guna

Free Easy recipe for Home Made Piping Gel
http://design-wedding-cakes-pictures.blogspot.com/2007/03/free-easy-recipe-for-home-made-piping.html

INGREDIENTS
1/3 cup sugar,
1 tablespoon cornflour,
1/4 cup freshly squeezed lemon juice,
1/4 cup water.

METHOD
Mix sugar and corn flour in a small saucepan, gradually add juice then water. Stir over high heat until mixture boils then thickens. Colour as desired using liquid or powder
Dont take your eye off the ball whilst making it or it goes lumpy you have to stir it all the time. It keeps for weeks in the fridge

Thursday, April 19, 2007

Scottish Shortbread

Biskut yg sungguh sempoi bahan-bahannya....tapi sedap. Kalau rajin hias le dgn coklat ke etc.

Scottish Shortbread IV
source: allrecipes.com
Submitted by: Linda
Rated: 4 out of 5 by 85 members Yields: 24 servings

"This is the most basic cookie recipe there is. Real butter and brown sugar give it an irresistible flavor."

INGREDIENTS:
455 g butter
220 g soft brown sugar
560 g all-purpose flour

DIRECTIONS:
1. Preheat oven to 325 degrees F (165 degrees C).
2. Cream butter and brown sugar. Add 3 to 3 3/4 cups flour. Mix well.
3. Sprinkle board with the remaining flour. Knead for 5 minutes, adding enough flour to make a soft dough. Roll to 1/2 inch thickness. Cut into 3x1 inch strips. Prick with fork and place on ungreased baking sheets.
4. Bake at 325 degrees F (165 degrees C) for 20 to 25 minutes

Muffin Pandan

Maisya jumpa resepi ni di web myresipi.com. Maisya bubuh eno tu separuh je dari yg tulis kat resepi( beli eno satu paket kecik je...ingatkan cukup rupanya dapat 1/2 sudu besar jer ) so sepatutnya akan jadik lebih gebu dan naik.

Pandan Muffin
oleh: joayee http://www.myresipi.com/top/detail/1408

Pandan Muffin-No Egg No Dairy. For those who allergic to dairy product + eggs (sesuai utk anak2 yang eczema). Light texture + moist

Created on : 29-03-2007
Bahan-bahan ( 6 )

1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (manis..bole kurangkan ikut selera)
1/2 sudu kecil soda bicarb
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 cawan minyak masak
1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia-ENO
sedikit perasa Pandan + Warna hijau

Cara-cara
1.campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarb, baking powder) kedalam satu bekas.
2.Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) kedalam satu bekas.
3.Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
4.akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau.
5.rehatkan 5 min.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
6.masukkan kedalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C. Untuk perasa lain bole try contoh di bawah.
7.OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya
8.OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya
9.Dari resepi ni, macam2 perasa bole buat. Selamat mencuba.

Friday, April 13, 2007

Old Fashioned Donuts ..Returns

Nie percubaan kedua buat old fashioned donuts ni. This time better dari haritu punya sebab kali ni try utk handle dough tu seminimun yg boleh dan sementara tunggu yg dlm kuali tu masak, doh yg lain tu simpan dlm petiais. Menjadik gak akhirnya...psst Maisya terap guna gelas dan tudung botol ajer tau..he..he..

Boleh nampak kan perbezaan dgn gambar bawah ni yg haritu punya...
Resepi boleh check sini old-fashioned-donuts

Thursday, April 12, 2007

Udon

Alhamdulillah berjaya buat udon sendirik!So semalam buat Kakiage Udon.

Udon
420g Tepung gandum
180g Tepung Ubi Kayu
2 sudu besar garam
280cc air

-Larutkan garam dalam air.
-Tuangkan sedikit demi sedikit air ke dalam campuran tepung gandum dan tepung ubi sambil menggaulnya dengan chopstick/garfu.
- Satukan adunan hingga jadi doh.
-Masukkan doh ke dalam beg plastik( the best guna plastik beras tu ).
-Alaskan atas plastik tu dengan kain then pijak-pijak hingga leper. Bila dah leper, lipat-lipatkan doh dan pijak lagi hingga leper semula...ulang proses ni about 10 kali. ( Ni cara tradisional buat udon, kalau tak mau pijak guna tangan ler ye )
-Biarkan doh dlm plastik tu dan peramkan 2 hingga 3 jam pada suhu bilik.
-Lepas tu bolehlah gunakan pasta machine tu utk gelek dan potong macam buat mee kuning tu. Kalau nak ikut cara tradisional kena roll then hiris dengan pisau.
-Gunakan tepung jagung atau tepung ubi kentang/potato starch utk handle doh tu semasa menggelek dan memotong supaya adunan tak melekat-lekat.
-Celur udon dalam air yg mendidih( gunakan 1 L air utk 100g udon ). Biarkan beberapa saat dalam air mendidih tu then barulah kacau-kacau udon dengan chopstick/garfu supaya udon tak melekat. Bila air mendidih sekali lagi, kecilkan api dan biarkan lebih kurang 7 - 10 minit
-Basuh udon tadi dengan air ( paling bagus gunakan air yg sejuk ).Toskan udon dan bolehlah dimakan.


Kuah dia just kicap, dashi (guna air rebusan ikan bilis ), gula dan garam. Nie anggaran resepi utk kuahnya…boleh adjust ikut tekak masing-masing ye..

Udon no Tsuyu
900ml air
1 sudu besar gula
Secubit garam
2 sudu besar kicap
segenggam ikan bilis.

Rebus ikan bilis dengan air utk dapatkan stoknya. Tapis dan asingkan ikan bilis. Tambah bahan-bahan yg selebihnya kedalam stok ikan bilis tadi dan renihkan sekejap.

Makan dengan kakiage=mixed tempura. Maisya just guna carrot, kentang dan bawang yg dihiris halus dan goreng dengan tepung tempura. Utk tepung tempura maisya guna resepi dari VIDEOJUG.

Tepung Tempura
250 ml air ais
250g tepung gandum
150g tepung jagung
minyak utk menggoreng

Satukan tepung dan simpan di dalam freezer sekurang-kurangnya ½ jam. Kononnya dengan cara ni tempura akan jadik ringan.
Tuangkan air ais ke dalam campuran tepung dan gaul guna chopstick/garfu jer…gaul sikit-sikit jer tak payah sampai sebati.
Gaulkan sayur-sayuran campur yg nak digunakan( maisya guna carrot, kentang dan bawang yg dihiris halus) dengan tepung sedikit …make sure sayur-sayur tu tak berair.
Ambik sejemput sayur-sayuran campur dan bubuh dalam satu mangkuk. Cedokkan sedikit adunan tepung tempura dan gaul sayur-sayuran tadi.
Goreng dengan minyak yg banyak. Make sure minyak dah betul-betul panas. Jangan goreng banyak-banyak dalam satu masa.
Buat hingga semua habis.

Wednesday, April 11, 2007

White Stew/Cream Stew





White Stew/Cream Stew
sumber: Bistro SMAP's Complete Recipe book
hidangan utk 4-6 org

Bahan A:
Isi ayam-digaul dgn garam dan lada sulah
3 ubi kentang
2 carrot
1 bawang besar
1 broccoli
5 cendawan butang
2 celery
15 kacang buncis

Bahan B:
60g butter
60g tepung gandum
5 cawan susu segar suam
5 cawan stok ayam @ kiub ayam dilarutkan dgn 5 cawan air
1 helai laurel/bay leaf ( tak de pun tak pe la...)
garam
lada sulah
1 1/2 cawan fresh cream

Bahan C:
200g twist macaroni/fussili - direbus sehingga lembut, ditos

Cara:
1. Semua bahan A dipotong kecil/saiz yang sesuai
2. Cairkan butter dalam periuk dan goreng sebentar semua bahan A.
3. Alihkan periuk dari api. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
4. Letakkan semula periuk atas api dan tambah susu. Gaul rata dan tambahkan pula stok ayam dan daun laurel. Gaul rata dan masak sehingga semua bahan empuk dgn api yg sederhana. Kacau sekali sekala.
5. Tambahkan garam dan lada sulah mengikut citarasa.
6. Tuangkan fresh cream sejurus sebelum tutup api. Kacau hingga sebati.
7. Makan bersama twist makaroni/fussili.

*boleh juga gunakan susu cair yg dibancuh dgn sedikit tepung jagung bagi menggantikan fresh cream.

Apam Aiskrim


Uwaa...tension jer buat apam ni...walaupun bentuknya cute dan rasa pun sedap tapi nak buat tu leceh sikit. Kon kertas tu asyik tergolek je kat dalam periuk kukus tu, tak mau duduk tetap. Maisya buat kecik jer ada le saiz mini cornetto tu tapi buat sikit jer, yg lain tu buh dlm acuan muffin jer, senang kerja..he...he..jadikler aiskrim bentuk cup plak.
maisya guna kertas minyak/baking sheet tu so dia lembik sikit. Rasanya better pakai kertas yg keras sikit kot...tapi kertas minyak ni senang le nak bukak kertas tu bila dah masak....kalau kertas yg keras tak tau le macamana ek? kertas A4 tu ok kot, keras le sikit dari kertas minyak ni.

Apam Ice Cream
recipe by MIL Erna posted at MamaFaMi's FP http://mamafami.fotopages.com/?entry=1100329

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
4 biji telur
2 cawan gula pasir
3/4 cawan ice-cream soda / sprite / 7up
1 sudu essence rose
sedikit pewarna merah
kertas secukupnya (5.5 in x 4 in) - dibuat bentuk kon

Kaedah penyediaan :
1. Pukul telur + gula hingga kembang
2. Masuk tepung dan kacau sebati
3. Masuk ice cream soda + essence rose. Kacau sebati perlahan-lahan.
4. 1/4 adunan warna merah, yg selebihnya biar kuning.
5. Masukkan kon kertas ke dalam lubang kukusan.
6. Tuang adunan kuning kemudian merah.
7. Kukus 15 min.

Monday, April 9, 2007

Miso Syiru




Haritu terbaca kat web myresipi yang utk buat miso soup, miso paste tu boleh digantikan dgn tauchu yg dilumatkan...so semalam try le buat. Dah lama sebenarnya teringin nak buat miso syiru kat malaysia ni tapi malas nak pi cari miso paste tu.

Utk dashi maisya guna stok ikan bilis(rebus ikan bilis lepas tu tapiskan). Cuma bubuh tauhu dan daun bawang je tapi menjadik jugaklah cuma kurang pekat sikit....kena bubuh tauchu tu banyak sikit baru ok kot...semalam takut nak bubuh banyak sebab takut masin plak. Kalau dapat bubuh wakame lagik real.

Boleh jenguk web myresipi ni utk resepinya http://www.myresipi.com/top/detail/855

Manju


Mushi Manju = Japanese steamed cake

Bahan:
tepung beras/tepung gandum
baking powder
gula
air
pewarna(jika mahu)
inti kacang merah

Cara:
Larutkan gula dlm air( guna air suam supaya senang larut ).
Tuangkan air gula ke dalam campuran tepung dan baking powder sedikit-sedikit hingga dapat adunan yg dapat dibentuk
Ambil sedikit adunan dan leperkan, isikan dgn kacang merah dan balutkan. Boleh bentukkan bulat sahaja atau bolehlah nak buat bentuk apa pun.
Susun dalam loyang yg dah disapu minyak, atau lapik dengan baking sheet for each...jangan letak rapat-rapat sebab dia akan mengembang masa masak.
Kukus dengan api sederhana lebih kurang 15 minit.

#resepi sebenar guna tepung beras or tepung gandum tapi maisya tersilap ler terguna tepung pulut plak...hu..hu..hu.. . Tak pe lah...jadik ala-ala mochi rasanya.

complete recipe boleh tengok sini http://konny.fc2web.com/info/recipe_mushimanju_e.html

Tuesday, April 3, 2007

Pandan Layer Cake

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Maisya dah simpan lama resepi ni baru haritu akhirnya buat jugak. Maisya punya Pandan Layer Cake ni togel je..ha..ha..tak tabur dgn kelapa kering sebab tak berapa suka so jadiklah togel jer...

Alkisahnya, sebenarnya haritu dah nak give up buat sebab sponge cake yg maisya buat tu bantat le plak... Nie dia rupa kek yg bantat tu, ada lagi simpan...nak buang sayang plak
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ingat dah malas nak buat tapi sebab haritu birthday hubby so kenalah buat jugak...Lepas tu buat guna resepi swiss roll je ( refer here SWISS ROLL ) dan bakar guna loyang oven tu so dapat le kek yg lebar dan nipis. Bahagi 3 kek tu then layerkan.

Maisya tak pernah makan pandan layer cake ni so dok imagine layer custard tu lembut cam custard...tapi maybe sebab ada guna serbuk agar-agar dlm resepi tu so bahagian custard tu rasa cam agar-agar ...lain from my expectation

Maisya ikut resepi custard yg k.Mas punya ni…bahagian kek tu boleh guna kek sponge atau chiffon…tak pernah buat kek chiffon so tak berani nak cuba.

PANDAN LAYER CAKE
Recipe by 1mas2ra at FNR

Chiffon Cake
A/
4 yolks
70gm caster sugar
¼ tsp salt
80 gm oil
115gm pandan juice (6 or more pandan+water to extract)

B/
150gm superfine flour
1tsp baking powder

C/
4 egg whites
60gm caster sugar
1tsp cream of tartar

D/Custard
1050gm santan cair (around 1 1/2 to 2 coconut)
225gm caster sugar
75ml pandan juice/extract (extract together from pandan in A)
3/4tsp pandan essence
90gm green hoen kwoe
1 1/2 Tb instant jelly/agar2 powder

D/
Dessicated coconut

Method
1. Preheat oven 180C.
2. Beat A by using hand whisk until sugar dissolve.
3. Add in sifted B, stir until combined.
4. Beat egg whites and cream of tartar until foamy, add in caster sugar and continue to beat until stiff (meringue).
5. Fold C into AB mixture in 3 batches (3 times) using hand whisk, each time stir SLOWLY.
6. Pour into a lined 10 x 10 inch tin.
7. Baked for around 45-50 minutes or until top is brown. Once baked, straight away invert tin on to wire rack and let it cool for 1 hour.
8. After 1 hour, turnover, remove from tin and rid off crust or skin from top of cake.
9. Slice into 4 layers. Put aside and prepare for custard.

Custard
10. Combine D in a non stick wok or saucepan.
11. Cook under low flame, stir constantly until thicken and bubble appeared. Off flame.

Assembling
12. Use back the tin. Pour around 1 ½ cup of custard into tin and level it out. Let it set a little while (not too long)
13. Take a layer of cake and lay it on the custard. Pour custard onto the cake and make sure to fill the gap at the sides. (In the case where there is too little gap in between cake and tin, cut off the sides beforehand)
14. Repeat same for next layer and the last layer will be the cake layer. NEVER POUR CUSTARD on top of the layer as that will be the base of the cake.
15. Cover the top with cling wrap or aluminum foil and chill cake for 3-4 hours but overnight better.
16. Once chilled, use knife to loosen custard at the sides (please be careful you might cut the custard),
17. Turn the cake over gently on to a board and sprinkle with dessicated coconut on top and to the sides of the cake and voila, it’s ready to be eaten….

NOTE:
While layering, u have to be quick as the custard sets fast..
Can use sponge cake instead of chiffon...Can use 11 inch round tin instead