Kek Marble Susu
21hb April, birthday anak yg no 2 tu. Buatkan kek ni untuk dia.
KEK MARBLE SUSU
Sumber : Chef Norzailina Nordin
250g mentega
230g gula kastor ( maisya kurangkan jadik 210g )
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur ( maisya gun 5 biji telur saiz yg kecil )
270g tepung superfine -ayak *
1 sudu kecil serbuk penaik -ayak
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair ( guna air jer )
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco ( tak letak pun )
Kaedah penyediaan :
Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang.
Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik.
Masukkan bahan ayak, kacau rata.
Bubuh susu pekat, gaul sebati.
Bahagikan 2.
Masukkan bancuhan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian.
Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata.
Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak. ( maisya bakar suhu 160 C api atas & bawah selama 50 minit )
Sumber : Chef Norzailina Nordin
250g mentega
230g gula kastor ( maisya kurangkan jadik 210g )
2 sudu kecil ovalet
4 biji telur ( maisya gun 5 biji telur saiz yg kecil )
270g tepung superfine -ayak *
1 sudu kecil serbuk penaik -ayak
60g susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu segar atau susu cair ( guna air jer )
1 sudu kecil pes coklat atau coklat emulco ( tak letak pun )
Kaedah penyediaan :
Pukul 3 bahan pertama hingga gebu dan kembang.
Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul hingga naik.
Masukkan bahan ayak, kacau rata.
Bubuh susu pekat, gaul sebati.
Bahagikan 2.
Masukkan bancuhan serbuk koko, susu segar dan pes coklat ke dalam satu bahagian.
Bubuh 1/2 senduk adunan biasa ke dalam tin 22cm yang dilengser dan dialas dengan kertas kalis minyak. Ratakan pula 1/2 senduk adunan berkoko. Ulangi hingga habis. Goyangkan tin supaya adunan menjadi rata.
Bakar pada 180 C selama 40 - 45 minit atau hingga masak. ( maisya bakar suhu 160 C api atas & bawah selama 50 minit )
*maisya tak de tepung superfine so maisya guna tepung biasa tapi keluarkan 4 sudu besar tepung tu dan gantikan dgn 4 sudu besar tepung jagung.
Nie dia birthday girl, Maryam. Maryam ni manja sikit le kalau nak banding dengan yg lain...tambah-tambah dengan abahnya. Maybe sebab masa dia umur setahun setengah dah dapat adik, tak puas bermanja lagi. Dia ada satu tabiat yg agak pelik...suka nak pegang-pegang, gosok-gosok dan cium-cium lengan atau betis/paha maisya terutamanya kalau dia nak tidur.
HAPPY 3rd BIRTHDAY MARYAM....takmo nangis-nangis tengah-tengah malam dah ye.
Ulasan
Happy belated b'day buat Maryam..semoga ceria dan menjadi anak kesayangan semua. Cantik kek b'day Maryam. Maryam ni sebaya dgn anak yg bongsu..b'day nya 25.4 nanti. plan jugak nak buat kek marble susu dgn deco piping jel ni tp tak tahu jadi ke tidak. tak pernah cuba deco guna piping jel. tengok maisya buat ni kemas dan cantik dekonya. ni Maisya guna teknik tekap gambar ya..
seronok tau guna piping jel utk deco ni...macam buat lukisan guna watercolor masa sekolah dulu...tapi tak guna berus la...guna piping bag dan jugak pencungkil gigi/lidi utk ratakan dia.
Maisya memang try nak buat teknik tekap tu tapi dah 2 kali try, dua-dua kali tak berapa jadik sebab outline yg maisya lukis atas plastik guna melted chocolate tu tak mau tanggal dari plastik...tapi dia ada le tinggal kesan sikit-sikit kat atas cake tu so berpandukan tu, trace semula dengan melted chocolate directly atas kek plak.
kemas sgt..kek marble nih,ct takut betul nk cuba sb selalu fail bab beta telo.tp kek maisya ni,cantiklh,mcm dh pro.deco pun kemas..
sy ada try wat piping gel guna recipe akak.tp nak tanya tentang consistency dia..kena tunggu smp dia keras ke macam mana??or kalu dah pekat blh tutup api?
saya wat smp dia pekat betul..bila sejuk dia dah pekat sgt mcam ada keras sikit...mmg mcm tu ker??
tak kemas pun sebenarnya kalau tengok yg kek real. Nie gambar guna kamera tak canggih so tak nampak le segala detail yg comot-comot tu...hu..hu..
hanny,
he..he..sama kan hannya. Dengan org lain dia tak nak sebab kegebuannya tu lain kot..he...he..
anonymous,
piping gel tu jangan sampai pekat sgt sebab nanti bila dah sejuk lagi le dia pekat. Kiranya kacau sampai pekat sikit (tapi still smooth, tak berketul) dan agak berkilat dah ok...nanti senang kita nak pipe or spread dia utk decoration. Kalau dah terpekat sangat just try add hot water to it.
kak maisya guna p.gel homemade tukan..waduh lawa betoi ler..BC pun nampak smooth jer..akak ajar skit coklat yg akak buat outline tu..sue try bnyk kali tk jd..last tk letak apa2 dogol jer..habis citer.
comel betoi maryam..cium skit.suka chainies look nie.ok,SEMOGA MARYAM MENJADI ANAK KEBANGGAAN MAK AYAH YERK..SAYANG.
kak maisye kreatif..cantik kek tu tentu sedap.
ouline coklat tu maisya buat pun tak berapa jadik teknik transfer tu...rasanya next time nak try cara macam ni plak
http://bakingproject.com/index.php/2008/04/14/decorating-with-piping-gel.html
p/s: chinese look tu ikut muka belah abahnya ...
bal,
tq, sedap kek ni...ramai yg dah cuba.
happy belated besday to adik Maryam...hehe bila kak cite 'habit' anak akak tu...tingat pulak kat anak sedara i...samer laa depa...kalau nk tido dok 'kutis2' lengan org...geli2 pun ader..tp cumel kan?? keh3...lawa sgt kek marble tuh...betul2 nampak cam marble :P
bestnya kalau ada oven kat rumah. best lagi kalau tahu buat dan decorate kek..
ramai gak bebudak yg ada habit cam ni ye..
ati,
tak de oven pun ok ...buat kek kukus boleh, masak atas dapur pun boleh(guna acuan bengkang/bingka).