Wednesday, April 30, 2008

Nasi Kerabu Terengganu

Pertama kali buat nasi kerabu ni terus jadik suka tapi nak buatnya agak leceh sebab byk sgt bahan-bahan sampingannya. Setakat ni dah 2 kali buat tapi tak pernah buat dgn lengkap ..selalunya pilih yg mana rajin nak buat jer..tapi kalau combine yg dua-dua kali maisya buat ni kiranya dah complete le try semua resepi tu...


nie masa first time buat, bubuh serbuk kunyit so warna jadik kuning la...masa ni just buat sambal kelapa, kuah tumis belacan, dan ikan celup tepung + ulam-ulam



yg ni plak baru buat semalam, kali ni letak pewarna biru...kali ni rajin sikit buat solok lada( tapi guna capsicum ), kuah tumis belacan, ulam-ulam dan telur goreng(malas nak goreng ikan!)

NASI KERABU TERENGGANU
Resepi oleh Noormasri di FNR

Nasi:

3 cawan beras biasa
4 cawan air
1 batang serai } diketuk
10 kuntum bunga talang (ditumbuk & diperah airnya) atau
sedikit pewarna biru

Cara memasak:

Beras dibersihkan dan ditanak seperti biasa bersama serai, air bunga talang atau pewarna biru hingga masak.

Cara menghidang:

Sendukkan nasi ke dalam pinggan.
Letakkkan sedikit sambal kelapa/ikan, cili padi jeruk, tumis belacan diakhiri dengan ulam.
Gaul rata-rata, bolehlah dihidangkan bersama lauk-lauk yang sesuai seperti solok lada, telur masin, ikan bilis goreng, keropok goreng, budu, daging bakar, ayam bakar dan ikan goreng celup tepung.

Sambal kelapa/ikan:

1/2 biji kelapa parut } ditumbuk sedikit
2-3 ekor ikan kembung/selayang dipanggang
4 ulas bawang merah
1.5 cm halia
1 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa

Cara membuat:

Tumbuk bawang merah, halia dan lada hitam kemudian masukkan isi ikan, tumbuk lagi sehingga lumat.
Kemudian campurkan kelapa parut kemudian disangai atas api kecil sehingga agak kering dan berderai.

Sambal Cili Padi

Cili padi anggaran 1 mangkuk kecil, dibuang tangkai.
Campurkan 1 sudu kecil garam, 2 sudu besar gula dan ½ cawan cuka.
Perapkan selama 2 jam, kemudian dikisar tapi jangan terlalu lumat.

Kuah Tumis Belacan

2 inci belacan, dibakar
5 biji cili kering }ditumbuk
5 ulas bawang merah} ditumbuk
2 ulas bawang putih }ditumbuk
1.5 cm halia }ditumbuk
1 batang serai, dititik
sedikit gula merah dan serbuk perasa, jika suka
1/2 biji kelapa, ambil santan anggaran 2 cawan
2 sudu air asam jawa

Cara membuat:

Didihkan santan hingga pecah minyak dan pekat.
Masukkan bahan-bahan tumbuk, belacan, serai, gula merah dan air asam jawa.
Masak lagi hingga pekat dan agak kering.
Sesuaikan rasa dan angkat.

Ulam-Ulaman - kesemua bahan ulam dihiris halus kecuali taugeh.

2 helai daun kunyit
5 helai daun cekur
10 tangkai daun kesum
5 tangkai daun selasih/kemangi
5 batang kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
1 biji timun
5 biji bawang putih jeruk
1 mangkuk kecil taugeh, dibuang ekornya

Solok Lada

10 biji lada hijau, dibelah jangan sampai putus dan buang biji
1/2 biji kelapa parut putih
4 ulas bawang merah
1.5 cm halia
2-3 ekor ikan kembung/selayang, ambil isinya sahaja
sedikit garam, gula dan serbuk perasa

Cara membuat:

Tumbuk bawang dan halia hingga lumat kemudian masukkan garam, gula dan isi ikan.
Tumbuk lagi hingga lumat.
Campurkan ke dalam kelapa parut dan sebatikan.
Sumbatkan ke dalam lada yang telah dibuang biji tadi.
Susunkan ke dalam periuk kukus.
Kukus selama 10 minit atau sehingga masak

Ikan Goreng Celup Tepung

6 ekor ikan }dibersihkan dan tos
1 cawan tepung beras
sedikit air kapur
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara membuat:

Bancuh tepung beras bersama air kapur, serbuk kunyit, garam dan air secukupnya. Pekat cairnya seperti menggoreng pisang.
Panaskan minyak.
Celupkan ikan ke dalam bancuhan tepung dan goreng hingga masak.

6 comments:

shima said...

wahhh nasi kerabu biru tu mmg i cukup suka...sedapnyerr siap complete set giteww!! hihi ader 2 version kan>>> yg kering & basah...i suka yg ader sambal tumis tuh... :) kak maisya nih org pantai timur ker?? (muka x malu sibok2 tanya org...)keh3...

tuan umah said...

salam maisya,

kretip tul pakai capsicum tuh,ct duk UK pun belum pernh terlintas nk pakai cap tuh sb lada biasa mhl dr cap.nanti leh tiru ni.hehe

hanny said...

alamak..teringat nasi kerabu kat pasar malam bandar baru bangi..sedapnya!!!..boleh tambah kat "list to eat bila balik mesia" nih..Dah panjang dah list tuh.. dou shiyo!!!

Maisya said...

shima,
akak tak pernah jejak kaki lagi ke kelantan/terengganu(teringin nak pergi)...akak org perak, hubby org penang dan sekarang kami dok kat kedah...memang pure org utara lah.

ctnik,
kebetulan capsicum lam petiais tu dah nak kecut...adik beradik cabai jugak kan...oklah tu.

Hanny,
saya tak pernah beli la nasi kerabu..rasanya pernah makan sekali masa sapa tah beli kat pasar malam kerinchi masa dok kat 3rd dulu....teringin nak makan yg original punya, lengkap dengan segala bahan!

mamasya said...

Salam Maisya

Nasi kerabu mmg leceh tp bila dah mkn tu terlupa kerumitan membuatnya... sedap tambah2 kalau mkn dgn solok lada.
cantiklah pau kat bawah tu..kreatif tp kena uli dua kali utk 2 warna ya. hari tupun ada letak coklat dlm inti pau..meleleh jugak.

Maisya said...

mamasya,
tu la...sedap tapi leceh nak buatnya.
Maisya memang selalu buat pau ke or bun yg inti cair cam kaya etc mesti akan meleleh keluar...tak kemas agaknya kelim dia.