Roti John Goreng



Cuba Roti John versi goreng plak. Kalau boleh salut nipis je dgn batter tu so tak ambik byk masa utk goreng...kurang le serap minyaknya.
Untuk inti pun gunakan hanya sedikit minyak utk tumis segala tu...kalau dah terbyk minyak inti tu letak atas tapis dan biarkan sekejap untuk buang lebihan minyak.
Roti John Goreng
che'iza@myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/4505

Bahan-bahan ( 6 biji )
6 buku roti hotdog

* INTI *
150 gm daging cincang
150 gm kentang di potong dadu
1/2 labu bawang besar di potong dadu
2 biji bawang puting cincang halus
1 sk serbuk cili
2 sb serbuk kari
daun sup cincang halus, sedikit garam n gula

* BATTER *
100 gm tepung gandum
1 sb tepung beras
1/2 sk baking powder
2 sb telur (dlm 1/2 biji)
180 ml air
1 sb serbuk ketumbar & jintan (optional)
sedikit lada sulah n garam

Cara-cara Untuk inti:
tumis bwg besar n bwg putih hingga kekuningan. Masukkan serbuk cili n serbuk kari, tumis garing. Masukkan daging cincang dan kentang. Kacau rata biar masak kering. Bila siap letak daun sup dan kacau... (mcm buat inti biasa)

Untuk batter: Campur semua bahan, kacau hingga sebati n ketepikan...

Potong roti kat tgh2 (mcm nak buat hotdog). Sumbat inti kat dlm roti. Celup roti dlm bancuhan batter n goreng.. Pastikan semua roti tersalut dgn bancuhan batter. Goreng dlm minyak panas cara deep fry.
Siap boleh dihidang dgn sos n mayonis.....

Ulasan