Sate Ayam



Cuba buat sate resepi k.noor( noormasri ) dari FNR. Buat 20 cucuk je, tapi gemuk-gemuk! Kuah kacang guna resepi k.liza( hanieliza) juga dari FNR. Taaapi sate tu ter masin le plak Masa buat tu posa, petang tu tengok hubby dan anak-anak makan laju je..ingatkan ok ler. Masa bukak posa, makan baru tau rupanya masin ...tapi bubuh kuah kcg byk-byk tak le terasa sgt...Nie bakar dlm oven je.


SATE
recipe by: noormasri
Bahan-bahan satay:
1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
1 1/2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
lidi sate
minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)
Bahan yg perlu dikisar:
3 ulas bawang merah
2 biji buah keras
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
4 cm halia
2 batang serai
4 cm lengkuas
1 sudu besar ketumbar } disangai
1 sudu kecil jintan manis } disangai
1 sudu kecil jintan putih } disangai
Cara membuatnya:
Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.
Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila satay dibakar.


KUAH KACANG
recipe by: hanieliza
Bahan:
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/4 kg daging..hiris nipis
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa
bahan mesin
3 sudu besar cili mesin
4 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
Cara:
1. Tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan daging dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
4. Masukkan gula dan garam secukupnya. Biarkan sehingga naik minyak.


before ni dah pernah guna resepi sate ni tapi guna utk peram ayam dan bakar...nie buat last year. Kat bawah ni gambar masa first try, tapi tak berapa puas hati coz agak kering, sepatutnya kena siram dengan minyak dan juga lebihan bahan perap tu selalu, barulah nampak cantik. Lepas tu cuba sekali lagi baru ok, tapi tak ambik gambar plak.

Ulasan

own berkata…
resepi ni untuk brapa org mkn agk2??
Maisya berkata…
own,
tak tau nak kata la...selalu buat pun sikit-sikit je tak pernah sampai 1kg ayam