Roti Pita



ROTI PITA ( 8 biji )
posted by soulha at FNR
200g tepung roti
50g tepung gandum
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast
Cara-cara
Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembiksket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2kali ganda. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit. Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm. Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit

Second time buat roti pita tapi outcome dia sama cam last time even guna resepi yg berlainan. Roti tu ada yg elok mengelembung masa bakar dan ada yg tak. Jadi kemungkinan bukan salah resepi tapi salah teknik. So, try tanya kat FNR pasal problem ni and k.anim( penyulawa ) kata tak boleh press kuat-kuat masa last step tu, just roll lightly je. Mmmm….patutlah tak berapa menjadik, maisya memang press kuat-kuat masa buat tu. Ok next time hopefully akan berjaya!

The last time utk filling dia maisya guna tuna-mayonis campur dgn timun,kobis,bawang besar yg dihiris halus dan cili sos.

Kali ni maisya guna chicken tikka yg dihiris nipis dan gaul dgn salad. Nie resepinya.


Chicken Tikka
Posted by RasaCinta at FNR

1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil ketumbar
2 sudu besar lemon juice
2 ulas bawang putih, diketuk
Halia, diparut
2 sudu besar minyak masak
2/3 cawan plain yogurt
garam

Kisar semua bahan hingga halus dan perap isi ayam(boneless) dengannya utk beberapa jam. Ayam dibakar dengan suhu 230 C selama 5 hingga 7 minit atau hingga masak (basting occasionally with any remaining marinade).

Salad
2 cups shredded cabbage
1 small onion, sliced
1/2 small cucumber, seeded & shredded
1/2 small carrot, shredded
1 tbsp sugar
1 tbsp vinegar
1 tbsp mayonnaise
1 tbsp chili sauce

combine all ingredients.



Ulasan