Cream Puff
First time buat cream puff about 8 years ago...tak menjadik! Jadik leper je...tersalah teknik masa tu. Lepas tu tak buat dah. Last year baru try semula...alhamdulillah jadik cuma tersilap teknik plak masa buat inti kastadnya tu. Masa tu guna resepi inti kastad yg ada guna telur....jadik berketul-ketul kastad tu. Terpaksa buang dan buat lain. Kali ketiga buat baru betul-betul menjadik perfect! Tak de problem langsung. Inilah resepi yg akan digunakan lagi in the future. Dalam resepi tak de plak cakap bila nak bubuh gula dan garam utk pastry tu...maisya bubuh je sekali dgn air dan butter. Utk inti kastad tu plak maisya campur semua bahan dan gaul rata lepas tu baru panaskan dan kacau hingga pekat.
Sumbangan : Puan Jeni RDOtNet
Pastry
250ml air
125g butter
150g tepung - diayak
¼ st garam
1 st gula
4 biji telur
Cara Membuatnya
1. Didihkan air dan butter hingga cair. Kemudian masukkan tepung yang diayak. Gaul sebati hingga adunan tidak melekat di periuk. Angkat dan sejukkan.
2. Bila sejuk pukul sedikit and masukkan telur sebijik sebijik. Bakar 25 minit dgn suhu 200˚C atau sehingga kekuningan.
Custard
500ml susu segar
100g gula
80g tepung custard
Hangatkan susu dan gula atas api sederhana.
Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.
nota:
1. Pastikan oven panas terlebih dahulu sebelum mula membakar cream puff ni.
2. Boleh juga masukkan cream nya dari sebelah bawah dengan cara menebuk satu lubang kecil dan memicit cream ke dalam lubang tu.
3. Gunakan piping beg dengan nozzle yang kecil untuk menyumbat cream ke dalam puff
4. Kalau tak ada piping beg, boleh guna gunting untuk potong sedikit bahagian tengah dan masukkan cream menggunakan sudu.
Yang bawah ni gambar masa buat tahun lepas, guna resepi yg lain
Ulasan
boleh tanye nak buat castard krim tU pakai susu ape eak..?
nk tnye..yg resepi tu utk brape cream puff ekk??