Wadey Kepeng


Sapa orang banjar mesti tau benda ni…maisya bukan orang banjar tapi hubby maisya. First time makan ni ialah masa mak mertua hidangkan the day kami akan berangkat ke Jepun 2 minggu lepas kenduri kawin. Tak sempat le nak belajar cara buatnya tapi mak mertua cakap ni one of hubby’s favourite…kenalah try gak buat. Mula-mula try sendirik je sebab bahan-bahan dia dah boleh agak tapi tak menjadik. Haritu tanya kat shida (shidaaziz) sebab dia org banjar…baru tau kat mana silapnya. Rupanya adunan tepung tu kena rebus dulu. Maisya buat dulu terus campak je dalam adunan santan dan air gula tu, patutlah tak jadik.

Wadey Kepeng
Posted by shidaaziz at FNR

1. Tepung pulut
2. air suam
3. seidkit garam

caranya:
1. bancuh tepung dengan air garam sehingga menjadi doh. macam buat buah melaka.
2. bentukkan bulat2 kecil & leperkan dengan hujung jari. jadi leper dan ada bentuk jari kat atas tepung tu.
3. rebus dalam air panas sampai timbul

kuah
1. santan pekat
2. gula pasir
3. gula merah/melaka
4. daun pandan
5. sedikit garam

caranya:
1. masak dalam periuk. kacau selalu & bila dah mendidih boleh masukkan tepung.
shida kata maisya tekan kuat sangat adunan tu so jadik agak nipis...next time kena ingat ni.

Ulasan