Kek Coklat Kukus Harleena
Kek coklat kukus resepi Harleena. Try potong dua dan layerkan dgn coklat tapi tak menjadi. Masa potong (guna benang) tu dah ok, masa nak angkat one part terpecah plak kek tu. Teruskan jugaklah… bila dah siap semua sapu topping tak berapa nampak sgt kecacatannya tu. Tapi bila potong kek tu tengok tak nampak pun layer coklat kat tengah tu…dah meresap ke dlm kek kot…….
Kek Coklat Kukus
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sb soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
(ketiga-tiga bahan ni diayak)
1 cawan gula
2 biji telur
1 tin kecil susu pekat (3/4 tin besar 505g)
1 cawan minyak masak
1 cawan air suam
1 sudu teh esen vanilla
Cara:
1. telur dan gula dipukul hingga kembang. Masukkan esen vanilla.
2. Masukkan susu, minyak masak dan air suam. Pukul hingga sebati.
3. masukkan campuran tepung ngan koko sedikit-demi sedikit sambil terus dipukul sebati.
4. Tuangkan dalam loyang 9" dan kukus selama lebih kurang sejam.
Topping guna serbuk koko, susu pekat dan minyak. Takde sukatan just gaul-gaul je sampai dapat kepekatan yg sesuai.
Topping guna serbuk koko, susu pekat dan minyak. Takde sukatan just gaul-gaul je sampai dapat kepekatan yg sesuai.
Lepas tu gatai tangan plak nak try main dgn marzipan. Jumpa resepi marzipan yg sempoi ni so try buat. Result dia oklah just tak berapa smooth sebab maisya kisar sendirik badam tu, dia tak berapa halus. Kat bakery supplier ada jual rasanya grounded/powdered almonds. Macam main tanah liat, seronok try buat bunga dan daun je. Daun tu terap dgn cookie cutter bentuk ‘spade’ then lorekkan dgn pencungkil gigi utk dapatkan urat-urat daun tu. Bunga tu plak main hentam je la….utk rose bud tu boleh refer website ni utk cara-cara buatnya, sempoi je. Dalam website tu dia guna cookie cutter bulat tapi ada yang maisya guna cookie cutter bentuk bunga. Ok gak.
http://www.odense.com/rosebuds.cfm
Marzipan cooked - allrecipes.com
3 cups sugar
1 cup water
4 cups ground blanched almonds
For cooked Marzipan add the sugar to the water in a saucepan and cook until the sugar is dissolved. Add the almonds and cook it until the batter stops sticking to the pan. Remove from heat and place onto a marble slap, wooden board or a sheet pan. While still warm knead first with a wooden spatula and then by hand until smooth. Store in an airtight container or plastic bag.
Marzipan can be softened by adding small amounts of syrup to it, if too soft add additional powdered sugar to it.
Ada lebih adunan so bubuh dlm papercups, separuh bakar dan separuh kukus. Yg kukus tu atas dia membukit tapi yg bakar tu atas dia rata jer.
Ulasan