Daging Dendeng ( version negeri Perak )
Masa raya haji haritu mak sedara maisya ada masak daging dendeng ni, sedap tapi segan nak tanya resepi. Kebetulan ada forumer yg kongsi resepi ni di FNR so maisya try. Memang sedap!! Mula-mula tu maisya try guna ayam( gambar kat bawah) sebab tak de daging, ok jugak rasanya. Baru-baru ni baru berpeluang guna daging plak. Memang akan jadik one of my favourite la lepas ni.
Daging dendeng
posted by:mias_2004 at FNR
daging batang pinang- rebus then potong nipis
serai - hiris kasar
kicap
bawang merah - hiris nipis dan goreng garing
blend;
cili kering
serai(nak sedap, letak banyak)
halia
bawang merah
bawang putih (nak sedap, letak banyak)
air rebusan daging
1.hirisan daging tu digoreng, agak-agak garing
2. lepas goreng, tumbuk daging tu dlm lesung batu bagi leper
3.panaskan minyak, tumiskan serai yg dihiris then masukkan bahan yg diblend
4. bila dah naik minyak, masukkan daging, kicap, bawang goreng dan garam. siap
Daging dendeng
posted by:mias_2004 at FNR
daging batang pinang- rebus then potong nipis
serai - hiris kasar
kicap
bawang merah - hiris nipis dan goreng garing
blend;
cili kering
serai(nak sedap, letak banyak)
halia
bawang merah
bawang putih (nak sedap, letak banyak)
air rebusan daging
1.hirisan daging tu digoreng, agak-agak garing
2. lepas goreng, tumbuk daging tu dlm lesung batu bagi leper
3.panaskan minyak, tumiskan serai yg dihiris then masukkan bahan yg diblend
4. bila dah naik minyak, masukkan daging, kicap, bawang goreng dan garam. siap
Ulasan