Kek Lapis


Percubaan pertama buat kek lapis yang dibakar. Sebelum ni pernah 3 kali buat kek lapis kukus. Dengan kata-kata semangat dari zaiima kat FNR akhirnya maisya try gak buat kek lapis jenis bakar. Guna resepi kek lapis yg maisya pernah try dulu, KEK LAPIS HAPPY DAY.

Kek ni sepatutnya dikukus tapi maisya try bakar plak. Ok lah jugak outcome dia...saja tak bubuh warna byk, just adunan plain dgn koko jer. Dia agak kering sikit mula-mula. Lepas semalaman dia jadik lembap sikit.

Setiap lapisan maisya bubuh 5 sudu makan(bumbung) adunan, lepas tu ratakan. First layer bakar pada suhu 150 C, api atas dan bawah selama 15 minit...letak di rak tengah. Layer seterusnya guna api atas sahaja suhu 140 C selama 10 minit, letak pada rak yang bawah sekali. Last sekali tutup dengan aluminum foil dan bakar guna api atas dan bawah 10 - 15 minit, letak di rak tengah. Ambil masa 2 jam lebih untuk siapkan..tapi berbaloi rasanya!

Ulasan

tuan umah berkata…
maisya..cantinye lapisan tuh..camna nk suh dia nmpk mcm line?ke sb bkr?saya buat jenis kukus..tak nmpk line pun.
Maisya berkata…
ye betul tu...line tu adalah bahagian atas kek yg brownish sebab dibakar
tuan umah berkata…
kalau kukus,memang tak nmpk kan?ari tu saya bkr,yg bwh jadik hangit..selalu taruk suhu berapa?
Maisya berkata…
maisya ada tulis kat atas tu, macamana maisya bakar...refer kat atas ye...he..he..malas nak tulis semula.
Maisya berkata…
tapi kan...kalau tengok kek lapis yg maisya kukus, nampak jugak line tu sikit-sikit...cuba tengok kat sini http://-maisya-.blogspot.com/2007/03/kek-lapis-happy-day_09.html