Kuah Pecal

Ini resepi kuah pecal dari my mom

KUAH PECAL
Kacang tanah( disangai dan ditumbuk )
Udang kering, basuh dan goreng hingga garing
Belacan(optional, maisya selalu tak letak), digoreng sebentar
Bawang merah( dihiris nipis ), digoreng hingga garing
Cili kering( dipotong-potong anggaran 1 inci), basuh dan goreng sebentar
Asam jawa
Gula
Garam

1.Kisar bawang, belacan, udang kering, cili kering (yg dah digoreng) hingga halus.
2.Campurkan bahan kisar dengan kacang tumbuk
3.Tambah air asam jawa, gula dan garam.
4.Gaul rata( tambah air masak jika perlu ).

Ulasan

hanny berkata…
alamak...takleh tengok lah kuah pecal nih...favorite......nak balik malaysia!!!!!!!!!!!
Maisya berkata…
awat sampai nak balik msia plak...bukan tak boleh buat kat sana tu...he..he..hanny punya resepi kuah pecal macamana plak?