Kuih Lapis Serikaya
Minggu lepas buat kaya utk inti pau, ada lebih byk so pikir punya pikir camna nak habiskan kaya tu...try buat kuih lapis guna kaya ni. Selepas belek-belek segala resepi kuih lapis…try olah itu ini dan nielah hasilnya. Nasib baik menjadik!
Kuih Lapis Kaya
Bahagian A
1 cawan kaya
1/4 cawan air
¼ cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh garam
Gaul rata semua bahan dan tapiskan
Bahagian B
1 cawan santan
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh garam
pewarna kuning (warna lain pun ok)
Gaul rata semua bahan dan tapiskan.
Panaskan periuk kukus
Sapukan minyak pada loyang.
Tuangkan 3 senduk nasi bahagian A dan kukus selama 5 minit.
Tuangkan pula 3 senduk nasi bahagian B dan kukus selama 5 minit.
Ulang hingga semua adunan habis.Sejukkan dan bolehlah dipotong.
Kuih Lapis Kaya
Bahagian A
1 cawan kaya
1/4 cawan air
¼ cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh garam
Gaul rata semua bahan dan tapiskan
Bahagian B
1 cawan santan
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh garam
pewarna kuning (warna lain pun ok)
Gaul rata semua bahan dan tapiskan.
Panaskan periuk kukus
Sapukan minyak pada loyang.
Tuangkan 3 senduk nasi bahagian A dan kukus selama 5 minit.
Tuangkan pula 3 senduk nasi bahagian B dan kukus selama 5 minit.
Ulang hingga semua adunan habis.Sejukkan dan bolehlah dipotong.
Ulasan
hanny, ada juga kuih lapis yg gunakan tepung ubi. Selain tu guna utk buat fishball, kuih lompang, kuih tiram...apa lagik ek? Haa...boleh jugak masukkan dlm adunan biskut utk dptkan biskut yg rangup...bubuh sikit je dalam 1 or 2 sudu besar(tapi kena kurangkan pula sukatan tepung gandum sebanyak itu juga)