Apam Betawi
Semalam dok belek-belek resepi cari idea nak masak apa utk breakfast...teringin nak cuba apam marble/marmar or apam indon tapi semua guna ovallete(takde stok kat rumah skrg)...so at last buat apam betawi ni....dah lama maklang(ulampegaga fotopages) post resepi tu kat FNR...few years back rasanya, baru ada kesempatan nak cuba. Maisya buat 1/2 adunan je ...rasa apam ni macam bahulu pun ada.
APAM BETAWI
Recipe posted by MAKLANG at FNR
sumber : SAJI
3 cwn tepung gandum
1 1/2 cawan gula kasar( maisya kisar halus supaya senang sebati dgn telur)
5 biji telur
1 sk baking powder
Esen vanila
Pewarna merah
Pukul telur+gula hingga kembang betui (kaler jadi putih dan pekat).Masukkan esen vanila.Baking powder + tepung gandum disatukan,gaul kasi rata dulu dan masukkan ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit (kaup balik).Bahagi kepada 2 adunan, 1 asal dan 1 lagi merah.Tuang ke dalam loyang warna asal diikuti warna merah.Kukus 1/2 jam.Enak dimakan begitu saje atau bersama kelapa
APAM BETAWI
Recipe posted by MAKLANG at FNR
sumber : SAJI
3 cwn tepung gandum
1 1/2 cawan gula kasar( maisya kisar halus supaya senang sebati dgn telur)
5 biji telur
1 sk baking powder
Esen vanila
Pewarna merah
Pukul telur+gula hingga kembang betui (kaler jadi putih dan pekat).Masukkan esen vanila.Baking powder + tepung gandum disatukan,gaul kasi rata dulu dan masukkan ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit (kaup balik).Bahagi kepada 2 adunan, 1 asal dan 1 lagi merah.Tuang ke dalam loyang warna asal diikuti warna merah.Kukus 1/2 jam.Enak dimakan begitu saje atau bersama kelapa
Ulasan
memang kena guna telur byk sebab tak de bahan penaik yg lain...baking powder pun guna sikit je.