Tiramisu Cake
Cheese tu maisya guna homemade cheese je. Kek plak chocolate sponge cake...memula ingat nak try buat Savoiardi @ Lady Fingers Biscuit yg selalu digunakan utk buat tiramisu ni...dah siap salin resepi semua tapi malas le plak sebab putih dan kuning telur nak kena pukul asing-asing....last-last buat sponge cake je senang sikit. Tapi nanti nak try jugak buat biskut tu( nama je biskut tapi dia lembut cam cake jugak)satu hari nanti..
Utk sponge cake maisya guna resepi dari kak Roy (Roylazim fotopages), buat separuh je tapi byk jugak jadiknya...resepi ada kat sini: Chocolate Sponge Cake
Utk tiramisu maisya ikut resepi umi_e dari myresipi tapi whipped cream tu maisya ganti dengan yogurt. Masa kat kedai maisya terjumpa yogurt perasa cappucino, so maisya guna yg tu.
Tiramisu simple
umi_e@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/736
Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream (maisya guna yogurt, satu bekas = 135g)
200ml cream cheese (maisya guna 250g homemade cheese)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
Potong kek pada 3 bahagian (maisya bahagi 2 je)
Susun 1 bahagian dalam bekas
Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
Susun lagi bahagian yang selebihnya
Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar... Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...
Ulasan
akak ni malas nak beli sebab tu buat sendiri
shima,
best tau tiramisu ..nanti buat le,tak susah pun