Sizzling Mee
Haritu hubby beli mee sanggul so try buat sizzling mee ni. Cendawan shiitake tak de so maisya guna sos tiram cendawan jenama NONA...ok la nak dapatkan sikit rasa cendawan tu...sayur tu bubuh je mana yg ada kat rumah...memang bestla...anak-anak pun suka makan tapi terpedas sikit...lain kali maybe kurangkan or takmo letak cili kering tu.
Sizzling Yee Mee
Lilydvalley @ myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/1092
Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
2-3 sanggul (gulung) yee mee
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Cara-cara
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2... Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2
Ulasan
lama dh tak mkn sizzling mee.sini pun ada yee mee tp hubby mcm tak konfident pulak nk belinya.ct pernh tgk kt blog sape ntah,dia buat yee mee sendirik.dia buat dr mee biasa pastu celup,goreng.betul ke?
**kak maisya,nanti nk tgk percambahan daun kesum tuh....plssss***
akak pernah buat egg noodles,celur lepas tu goreng plak sampai garing...boleh tengok kat entry akak yg ni:
http://-maisya-.blogspot.com/2008/05/pasta-egg-noodles.html
kalau mee biasa pun boleh agaknya.
**daun kesum tu akak baru pindahkan ke pasu ...before bubuh dlm tanah akak ada snap gambar,nanti akak letak ye
kalau perut kosong memang bahaya kalau pi melawat food blog/fotopages ni...