Moi
Sekarang dok tgh selsema lagi...anak-anak pon semua berhingus je semua...makan apa pun kurang best sebab hidung tersumbat, kurang deria rasa. Ternampak moi ni kat fp kak amal...terus buat, tapi guna apa yg ada kat rumah je la...telur tu tak letak sebab tak suka sangat telur separuh masak. Lobak asin tak de so maisya goreng carrot yg dah dihiris nipis.
best betul makan masa panas-panas...kalau ada sambal tu mesti lagi terangkat tapi sebab malas, tak buat...lagipun orang lain tak makan pedas.
* moi = bubur nasi....
moi ni panggilan orang utara rasanya sebab before kawin maisya pun tak pernah dengar jugak...family maisya panggil bubur nasi ni kanji
Moi Londo
http://amal5041.fotopages.com/?entry=1620484
2 pot beras di cuci dan dimasak dgn 10 cwn air
(Masak hingga menjadi bubur nasi... taruk 2 ketul halia yg diketuk utk ambil baunye )
Ikan bilis -digoreng
Isi ayam direbus dan disiat-siat..
Telur separuh masak ( tak letak )
Dimakan bersama-sama:
Minyak bwg putih dan halia (cincang 3 ulas bwg putih dan 1inci halia cincang ditumis dlm minyak dlm 2 senduk) hingga garing dan masukkan sedikit kicap cair..
Cili kering - digoreng tanpa minyak dan dikisar halus ( tak buat )
Lobak asin ( tak letak )
Hirisan Daun sup dan lada putih
Masa nak makan tu...dalam satu mangkuk..sendukkan moi..taburkan bilis goreng, isi ayam, lobak asin, daun sup dan minyak bwg putih dan pecahkan sebiji telur separuh masak...dan dinikmati dgn sedikit cili jika nak pedas dan diatas telur tadi di letakkan kicap cair,dan lada putih..selamat makan....
http://amal5041.fotopages.com/?entry=1620484
2 pot beras di cuci dan dimasak dgn 10 cwn air
(Masak hingga menjadi bubur nasi... taruk 2 ketul halia yg diketuk utk ambil baunye )
Ikan bilis -digoreng
Isi ayam direbus dan disiat-siat..
Telur separuh masak ( tak letak )
Dimakan bersama-sama:
Minyak bwg putih dan halia (cincang 3 ulas bwg putih dan 1inci halia cincang ditumis dlm minyak dlm 2 senduk) hingga garing dan masukkan sedikit kicap cair..
Cili kering - digoreng tanpa minyak dan dikisar halus ( tak buat )
Lobak asin ( tak letak )
Hirisan Daun sup dan lada putih
Masa nak makan tu...dalam satu mangkuk..sendukkan moi..taburkan bilis goreng, isi ayam, lobak asin, daun sup dan minyak bwg putih dan pecahkan sebiji telur separuh masak...dan dinikmati dgn sedikit cili jika nak pedas dan diatas telur tadi di letakkan kicap cair,dan lada putih..selamat makan....
Ulasan
hirisan bwg besar dan cili..ada kak amal snap tapi belum masuk FP lagi
lupa plak nak letak komen...sedap la tapi tu la dah hidung tersumbat...tak dapat betui-betul menikmati rasa dia...dah tu kicap plak habis, hu..hu...bubuh daging kisar macam tu pun best...tq for the recipe...
ore siam mkn ni,letak mcm2 tp sedap.tingat bubur nasi ni kt keramat tuh..sedappp
mak akak kalau bulan puasa suka buat bubur nasi ni lepas tu makan dengan kerabu taugeh...sedapnya.
ct,
memang boleh bubuh apa je yg kita suka kan
shima,
tapi makan bubur nasi ni kenyangnya sekejap je..