65C TangZhong Method

Dapat belajar teknik baru dalam pembuatan roti bila maisya jenguk kat blog Florence. Teknik yg dinamakan '65C TangZhong method'. Boleh baca dengan lebih lanjut di link ini:
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c.html

Untuk adunan TangZhong:
250ml air
50g tepung gandum/tepung roti


Kacau hingga sebati dan masak dengan api kecil sambil dikacau selalu sehingga adunan menjadi sedikit pekat( adunan masih dlm keadaan cecair tetapi pekat ). Sejukkan sebelum digunakan. Lebihannya boleh disimpan di dalam peti ais, tahan selama 3 hari( buang jika adunan sudah bertukar warna )

Nie rupa adunan TangZhong yg maisya buat ...not sure consistency dia betul ke tidak macam ni, maybe kena pekatkan sikit.



Nie hasil dari percubaan guna teknik tu...guna resepi 65C Bread Loaf yang ada kat blog tu jugak.(Seperti biasa, maisya guna tepung gandum jer...kalau guna tepung hi protein maybe resultnya lebih bagus)

65C Bread Loaf
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c.html


250g tepung gandum/tepung roti
1 sudu besar susu tepung
80g adunan TangZhong
105 ml air suam
garam
25g gula
5g yis kering
25g mentega

Bancuh gula dengan air suam dan tambahkan yis, biar hingga yis berbuih sebelum digunakan.
Campurkan tepung, susu tepung, garam dan gaul rata. Buatkan lubang ditengah-tengahnya dan tuangkan adunan yis tadi, adunan TangZhong dan santan pekat.
Gaul rata sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Tambahkan mentega dan uli hingga rata.
Uli doh hingga elastik kira-kira 15 minit.
Rehatkan doh hingga naik 2 kali ganda.Buangkan angin dan uli sebentar.
Canai doh dan gulung seperti swiss roll. Masukkan ke dalam loyang dan biarkan hingga naik 2 kali ganda.
Bakar.


Yg ni pun guna resepi yg sama cuma maisya tambah adunan chocolate sheet yg ada di sini:
http://wlteef.blogspot.com/2008/03/65c-chocolate-wassant.html

Gemok le plak roti ni

Ulasan

shima berkata…
wahhhhh cantiknyerrrr roti akak!!!! nampak sedap & gebu sungguh....salute laaa kat akak bab2 baking nih...mmg buleh bukak bakery arini jgak!!!
Anonymous berkata…
sedapnya...
geramnya..bila leh jadi rajin sggh macam k.maisya ni..
huhuhuu...
opss...nk tanya,k.maisya dok kt kedah ktne ye?hihihihi..

=>enan_zulikh@yahoo.com<=
Maisya berkata…
shima,
takat utk makan sendiri larat la akak nak mengulinya...

enan,
akak dok kat Kulim...orang Kedah ke?
tuan umah berkata…
kak,

marbeles la hasil rotinya,ct buat tak jadik mcm tuh-dh give up buat loaf da..kak-suh a ahubby beli mixer...sian akak uli pakai tangan..penat oo uli roti,maunya nk tergeliat tangan kang

kak,1st time tgk adunan cair mcm ni.anyway,tq sb berkongsi tips
Maisya berkata…
ct,
stand mixer yg kecik akak adala...tapi kalau nak uli roti ni kena mixer yg power punya, selalunya harga RM1000 ke atas...tunggulah kalau ada rezeki tergolek tu bolehlah beli.... Uli dengan tangan ni bila dah biasa, tak de lah susah/penat pun sebenarnya.

Gambar adunan yg cair tu bukan adunan roti, adunan tu nanti akan diuli bersama adunan roti...nanti ada yg confius plak.