Biskut Buah Kana
Maisya tak pernah kenal biskut ni sebelum Inai(forumer kat FNR) post resepinya kat forum tu dalam 2 tahun lepas kot?...biskut ni dah lama wujud cuma maisya je yg tak pernah jumpa...Bentuk sebenar biskut ni macam buah kana tapi maisya buat macam-macam bentuk since acuan maisya tu satu papan ada 4 corak so gunakan je lah...rasanya acuan yg maisya guna ni utk kuih putu kot? Sakit jugak le tangan nak ketuk keluar biskut ni dari acuannya. Biskut ni ala-ala cair dimulut sebab byk jugak guna tpg jagung tapi tak delah fragile. Sepatutnya sapu jem dan tangkupkan 2 biskut ni tapi maisya malas so makan plain macam ni je.
BISKUT BUAH KANA
resepi oleh: Chef Norzailina Nordin-Alaf 21
90 g gula aising
resepi oleh: Chef Norzailina Nordin-Alaf 21
90 g gula aising
150 g mentega/marjerin
1 biji kuning telur
1 camt vanila
170 g tepung gandum } diayak
100 g tepung jagung }
1/2 camt serbuk penaik}
jem secukupnya
Pukul gula, mentega dan kuning telur hingga sebati. Masukkan vanila, kacau rata. Bubuh bahan ayak. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya. Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan buah kana yang sudah ditaburi sedikit tepung. Ketukkan acuan dan atur biskut atas tin pembakar berlengser marjerin.
Bakar pada 185 C selama 20-25 min atau hingga masak. Biar suam atas redai kek sebelum disapu jem dan ditangkupkan 2 (pada bahagian bawahnya). Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.
ni acuannya
1 biji kuning telur
1 camt vanila
170 g tepung gandum } diayak
100 g tepung jagung }
1/2 camt serbuk penaik}
jem secukupnya
Pukul gula, mentega dan kuning telur hingga sebati. Masukkan vanila, kacau rata. Bubuh bahan ayak. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya. Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan buah kana yang sudah ditaburi sedikit tepung. Ketukkan acuan dan atur biskut atas tin pembakar berlengser marjerin.
Bakar pada 185 C selama 20-25 min atau hingga masak. Biar suam atas redai kek sebelum disapu jem dan ditangkupkan 2 (pada bahagian bawahnya). Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.
ni acuannya
Ulasan
memang pun
sue,
ramai yg tau pasal biskut ni ..apasal maisya tak pernah jumpa ye?